Hur funkar det?

 

Kyld transporterad sperma, TAI

Kyld transporterad sperma är det vanligaste sättet att seminera. Det brukar förkortas TAI.

När man seminerar med TAI kollas stona med ultraljud måndag, onsdag och fredag morgon/förmiddag. De flesta hingstar i Sverige tappas på sperma dessa veckodagar. Vid ultraljudet avgörs om det är dags att beställa.

Sperman som beställs levereras direkt till oss på tisdag, torsdag och lördag morgon och semineras direkt.

Hingstar som står utomlands och som flygs in hämtas i Karlstad och det brukar fungera bra men kostnaden är naturligtvis högre.

På kvällen efter seminering kollas stoet igen, och eventuellt måste man seminera en gång till i samma brunst. Efter 16-17 dygn kan man se om semineringen lyckades, då syns en fosterblåsa på ultraljudet. Om ingen dräktighet hittas är stoet oftast på väg in i en ny brunst.

 

Fryst sperma, FAI

Vi kommer inte kunna erbjuda seminering med fryst sperma under 2023.

Fryst är en svårare teknik med lägre dräktighet per brunst. Det är också betydligt dyrare än att seminera med kyld sperma, eftersom man måste göra så många undersökningar.

Vid seminering med FAI seminerar man bara en gång och man bör seminera inom 6 timmar före till 6 timmar efter ägglossning (ovulering). Därför ultraljudar vi var 4:e till var 6:e timme dygnet runt när det börjar närma sig. 

Hos oss seminerar vi alltid fryst med så kallad djupinsemination, vilket innebär att all sperma deponeras på rätt plats i stoet. Det är till fördel framförallt för hingstar med dålig fertilitet och där doserna är väldigt små. 

Fryst sperma förvaras i flytande kväve, minus 196 grader. Det är viktigt att beställa sina doser i god tid så att de är på plats när det är dags för seminering! 

Man brukar inte rekommendera fryst sperma till maidenston (ston som inte har haft föl innan) som är äldre än 8 år, och inte heller till andra "krångelston". 

 

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor! De enda dumma frågorna är de som aldrig ställs :-).